Sekretarja gjenerale e CVP Beatrice Wertli priti ne takim pune Kryetarin e PSHDK-se Z.Uke Berisha dhe Z/kryetarin e PSHDK-se Z.Zef Morinen.

Ne fjalen e rastit znj. Wertli theksoj se CVP-CDU-OVP-CSU e kane nje vlere te perbashkete me demokristianet e Kosoves, dhe kjo eshte nje vlere jo e polarizimit te majte apo te djathete, por e qendreses e cila eshte ne sherbime te qytetarit dhe kunder çdo ekstremizmi, politik te majte apo te djathet te shoqerise, dhe populizmi te mose jete pjese e mendimit politik.

2016-05-14

Ne fjalen e rastit znj. Wertli theksoj se CVP-CDU-OVP-CSU e kane nje vlere te perbashkete me demokristianet e Kosoves, dhe kjo eshte nje vlere jo e polarizimit te majte apo te djathete, por e qendreses e cila eshte ne sherbime te qytetarit dhe kunder çdo ekstremizmi, politik te majte apo te djathet te shoqerise, dhe populizmi te mose jete pjese e mendimit politik.

CVP-ja eshte qe religjioni te jete larg politikes dhe mos te ngaterrohen mes vete. Ne theksoj znj. Wertli jemi te interesuar qe Kosova te jete nje vend demokratik dhe jo nje vend me polarizime ekstreme, si dhe kunder çdo ekstremizmi fetare qofte kristian apo islam.

Ne fjalen e tij z. Uke Berisha falenderoj Znj. Wertli dhe CVP-ne per bashkepunimin e shkelqyeshem per me se dy dekada me PSHDK-ne si dhe u zotua se edhe ne te ardhmen bashkpunimi nuk do te mungoj. Kryetar i PSHDK-se z. Uke Berisha e njoftoje znj. Wertli per bashkimin e Demokristianeve te Kosoves, per gjendjen ne Kosove, per mos realizimin e marreveshjeve parazgjedhore qe kishte PSHDK me PDK e z. Thaqi.

Znj. Wertli theksoj se njeri nga bashkpuntoret e ngushte te z. Juncker eshte edhe miku i PSHDK z. Patrick Foler i cili vitin e kaluar ishte musafir i PSHDK ne Prishtine bashke me ishe kryetarin e CVP . Christopher Daberly.

Z. Zef Morina theksoj se Kosova ka sfida ne forcimin e demokracise dhe ka nje stagnim te zhvillimit te cilin nuk e kemi pritur. Z. Morina njoftoj se edhe LDK nuk eshte sikur ne kohen e presidentit historik I. Rugova, tani gjerat kane ndryshuar dhe pozita e demokristianve ne Kosove si faktor politik eshte ne nje faze te re te forcimit dhe mbeshtetja e Demokristianeve evropian eshte me rendesi te veçante.

Znj. Wertli thekseoj se Presidenti i ri i CVP Gerhard Pfister si dhe shefi i grupit parlamentare te CVP ne parlamenti Zvicerran njeherit dhe perfaqesusi i CVP ne EPP z. Filipo Lombardi, me disa deputete demokristian nga Zvicrra do te vizitojne kete vit PSHDK-ne, partine e cila eshte pjese e familjes se madhe Demokristiane Europine.

Z. Nue Kaqinari nga PSHDK ne Zvicer nder te tjera tha, se Kosova kishte nje trinom kerkesash: Liri, Pavarsi, Demokraci. Dy te parat liria dhe pavarsia u arriten me sakrifica te medha, per te cilat ju jemi mirnjohes Perendimit, por Demokracine si dukete e kemi me veshtire ta ndertojme si kemi deshire, pasi nuk respektohen marrveshtjet parazgjedhore dhe jane komisioneret ne vendvotime qe vendosin se kushe do te jete Deputet e kush jo. Vota e lire e popullit manipulohet dhe po vritet demokracia ne Kosove.

Aktivisti i vjeter i PSHDK-se dhe qeshtjes kombtare z. Marash Berisha, theksoj se diaspora shqiptare ne perendim ka bartur barren kryesore ne financimin e jetes politike e kulturore ne Kosove. Demokristianet evropian duhet te mbeshtesin me shume antarin e tyre Demokristianet e Kosoves.

Mark Baftiaj - PSHDK